søndag 18. oktober 2009

Tuva "plutselig" 20 måneder

Ja her flyr tiden så fort avgårde, at jeg ikke fikk skrevet om Tuva som 19 måneder... Men her kommer litt om den aktive god jenta som 20 måneder!Noe av det som har kjennetegnet de siste ukene, er at flere nye ord har dukket opp hver dag -og hun er en ordentlig skravlebøtte! :) Vi tenkte vi skulle prøve å telle hvor mange ord hun kan nå, men kom fort ut av tellingen. De fleste er relativt tydelige, mens noen skjønner kanskje vi bedre enn andre :) Hun begynner også å sette sammen ord til små setninger, og prøver å snakke mer med oss.
Eksempler på noen av de siste ordene... "Vake hænnan" (vaske hendene -noe som er veldig morro!), "Henne wijiam" (Henne er William (bamsen)), "kokodille" (krokodille), "ny beie" (ny bleie -den må byttes med en gang etter hun har bæsjet), "kom ne pappa" (kom ned pappa), "doan" (skoene), "hjakke" (jakke), "hatt" (hatt/lue), "MIN" (selvforklarende ;)), "beste-har" (bestefar), "nill" (snill), "tiss å bæsj"b(hvem har hun lært det av tro) + + + Hun er veldig flink til å gjenta ord etter oss og synes det er kjenmpe morsomt å lære nye. Hun liker veldig godt å lese i pekebøkene nå, og skal hele tiden finne en bleie det er bilde av.

Hun har oppdaget tv'en litt mer, og det som har vært mest morro er
"Herli land" -eller "hotte" (les:hoppe) som hun kaller det. (Kristian And driver med bomehopping :)). Der er det også ei prinsesse, eller "sessa" som Tuva sier. Og nå har plutselig prinsesser blir morro! (Men når vi spør henne om hun er ei prinsesse, så sier hun "nei! mamma sessa!!). Hun ser, danser og synger med! En stund var det første hun spurte når hun stod om hun kunne se "hotte"! Hun syns også Drømmehagen kan være litt gøy, og det er stor stas med "makka-makka" :)

I lekingen går det mer og mer i dukker, og også tegning. Men får hun lov til å låne noe av Sondre (nesten hva som helst) -så er det også kjempe gøy! Deter veldig morro å være ute og kjøre sykkelen/scooteren sin eller sparke ball. Gyngehestene er også interessante. I tillegg til at hun setter enda større pris på bøker og lesing.

I matveien er det med det samme... Spiser til hun ikke er sulten lengre, og spiser vel det meste -hvertfall nesten. Det beste er supper og pannekaker, eller blandet/most middag. Banan er fremdeles bra, yogurt og også skiver går greit nok ned. Hun har en is-mage som mer eller mindre aldri blir fyllt opp!

Ellers er hun vel et lite murmeldyr :) Hun legges som regel 19-19.15 (melk, kos og så sovner hun) -og da hører vi som regel ikke noe til henne før hun må våknes til barnehage klokken 07 (da er hun trøøøøøøøøøtt, men heldigvis er hun ikke morgengretten). På dagen sover hun rundt 1,5 t i barnehagen, og ofte mer hjemme.

Som dere skjønner, fremdeles et herlig lite lykketroll med bein i nesa!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar