onsdag 10. juni 2009

Tuva snuppa 16 måneder!


Ja da er jammen med tutta straks 16 måneder -og fremdeles en liten energiklump uten like!
Alt skal prøves, og det er ikke en ting hun ikke tror hun får til. Må passe litt ekstra godt på ved trapper for tiden, for hun tror jo hun kan gå rett ned som oss andre! (men har heldigvis snudd seg i tide til nå).

Fremdeles er sykkelsete og vogna veldig populær når vi tar de frem, og hun gråter sårt hvis det viser seg at vi skal kjøre bil istedenfor! Vil hun ut, så finner hun skoene, jakkene og vesker til oss -og prøver å ta på seg sitt eget. Da er selvfølgelig støvler veldig "lette" å ta på seg, og klarer hun ikke å få på seg sine egne -så tar hun bare på seg noen andres sko som er litt større og enklere å ta på (men desto vanskeligere å gå med). Men søt er hun når hun kommer med en av Sondre sine capser bak frem og pappa sine sko :)
I tillegg har hun begynt å skjønne at baller er til for å sparkes og kastes (og alt kan jo oppfattes som ball skal man tro, når plutselig en sko kommer gjennom lufta og hun hviner av fryd). Hun syns også det er moro og sitte meg lego og bygge tårn, og ikke minst holde på med lego- eller playmobil mennesker som hun skal sette inn i diverse biler (og ta dem ut igjen med en gang hun klarer det). Men størrelse har hun ikke helt skjønt enda… Og blir sint når hun ikke klarer å sette seg opp på de små bilene til Sondre og sku seg fremover!
Musikk er også moro, og hun kan hamre på alt -og klappe og danse :) Og spør vi henne, så synger hun jammen med litt uforståelig også. Men begynner vi på "Oppe på fjellet" -så begynner hun å rope "bø!" med en gang ;) Og synger vi "Lille Petter Edderkopp" så prøver hun å gjøre bevegelsene.

Og nå kommer det nye ord rett som det er. Noen blir gjentatt flere ganger, mens andre nok var en tilfeldighet :) Ragna i barnehagen syns jo det er stor stas at hun har begynt å si hennes navn! Sykkel sier hun også helt tydelig, og sssssssssseeeeeeee!!!! -mens hun peker rundt seg. Hun har også fattet interesse for alle de fargerike prikkene på tapeten på veggen hennes, og hermer blå og rød etter oss og viser oss hvilke det er (og har vi akkurat vist henne det, så viser hun faktisk riktig!). Ellers er det jo ball, hoppe, mamma, pappa, bepa (bestefar/besta), takk-takk, heia, hadet, bumm-bumm, den, lys, vovvov…og ja -Kykkeliky :) (Fram med boka om gårdsdyr og finner frem hanen ;))
Og hunder er kjempe moro. Litt skeptisk først hvis de hopper litt, men så lar hun dem slikke på hånda og klapper dem :)

Men temperamentet har hun ikke mistet, -hvis det er noe hun ikke vil -så vil hun absolutt IKKE! Som av og til å skifte bleie, klippe negler, kjøre bil (og ikke sykkel/vogn), kle seg… og hun har bitt ett par ganger også i det siste…men vi tar tak i det med en gang, og håper hun slutter med den før hun ordentlig begynner.

Ellers er hun jo stort sett blid da :) Og det samme sier de i barnehagen. Der syns hun det er veldig gøy å komme om morgenen… Ssssseeee!!! -og så peker hun på barna som er der. Og de dagene fetter Sigurd er der, er det ekstra gøy! Men hun vet også hva som skal skje når vi kommer for å hente henne. Da skeiner hun rett fordi oss, og bort til jakka -eller sekken hvis de allerede er ute og påkledd og er klar for å gå hjem (hvis ikke hun finner noe annet mer spennede på veien).

Soving går fremdeles stort sett greit. Det er ingen problem å legge henne, hvertfall ikke hvis vi har William for hånden. Det vil si, er vi ute og har med vognen -så er det ikke sjanse til å få henne til å sove gitt (kan jo ikke gå glipp av noe!). Sovner som regel en gang mellom 19-19.30 og sover til 7-8 om morgenen (så ofte må vi våkne henne når vi skal i barnehagen). -Og så ett par timer igjen på dagen.
Spise gjør hun også, men hun kan ikke bruke for mye til på det! Brødmat er så som så, men plutselig sluker hun en skive på null komme niks. Det best er fremdeles IS (!!), yoghurt, banan, kiwi, makaroni…

Deilig nå når det går mot sommer og mindre klær. Solkrem smøring er (nesten) bare gøy -så lenge hun får lov til å hjelpe selv. Og søt er hun jo der hun løper rundt i sommerkjole og solhatt!! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar